Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Γιάννης Βογιατζής: Αφιέρωμα σε ένα αθλητή υπόδειγμα, από τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών στην Εύβοια

Στο σημερινό μας αφιέρωμα φιλοξενούμε έναν απ΄τους μεγαλύτερους σκόρερ όλων των εποχών στο Ευβοϊκό ποδόσφαιρο. Έναν αθλητή υπόδειγμα ήθους, αγαπητό από συμπαίκτες και αντιπάλους, έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ και βέβαια έναν από τους πιο δεινούς σκόρερ όλων των εποχών στην Εύβοια. Ο λόγος για τον Γιάννη Βογιατζή του ΑΟ Αυλωναρίου. Η ποδοσφαιρική του ιστορία εντυπωσιακή και η επαφή του με τα δίχτυα ακόμη πιο εντυπωσιακή. Από το 1994 ξεκινά την ποδοσφαιρική του παρουσία. Ο ίδιος θα μας πει για το ξεκίνημα του:
 Ξεκίνησα να παίζω στα σχολικά πρωταθλήματα της Αθήνας και στη συνέχεια στα 14 πήγα στην ομάδα της γειτονιάς μου στον Γκυζιακό όπου έπαιξα 2 χρόνια.
Το καλοκαίρι του 1994 έκανα προετοιμασία με την ομάδα του Αυλωναρίου και τότε ο πρόεδρος της ομάδας Νίκος Αιδίνης με έπεισε να βγάλω δελτίο και να παίξω με την ομάδα του χωριού μου.
Το δελτίο βγήκε τελικά στα μέσα Οκτωβρίου και το πρώτο μου επίσημο παιχνίδι ήταν εντός έδρας με αντίπαλο τα Ζάρκα όπου αγωνίστηκα ως αλλαγή. Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι ξεκίνησα βασικός με αντίπαλο την Κύμη εκτός έδρας και ακολούθησαν αρκετά παιχνίδια σαν βασικός . Ο τότε προπονητής Γιάννης Αιδινης με πίστεψε και μου έδωσε αρκετές ευκαιρίες παρότι ήμουν πολύ νέος στην ομάδα.

Βασικός από τότε στον ΑΟ Αυλωναρίου και την επόμενη περίοδο 95-96 σκόραρε 15 φορές με 23 συμμετοχές στην Β΄κατγορία της Εύβοιας. Μέχρι το 1999 αγωνίστηκε στο Αυλωνάρι και μάλιστα αναδείχθηκε και πρώτος σκορερ της Β' κατηγορίας με 33 γκολ. Συνολικά την πενταετία 94-99 ο Γιάννης σημείωσε 77 γκολ με τα χρώματα του ΑΟ Αυλωναρίου.
Η επόμενη τετραετία βρίσκει τον Γιάννη Βογιατζή στον ΑΟ Μαρμαρίου στην Α' κατηγορία της Ευβοίας με 83 γκολ στο ενεργητικό του. 99-2000 23 γκολ, 2000-2001(9) γκολ,(ήταν η χρονιά που ο Μαρμάρι κατέκτησε το κύπελλο Ευβοίας), 20021-2002 (32) γκολ και πρώτος σκόρερ στην Εύβοια,και 2002-2003 (33) γκολ.
Η επιστροφή στην συνέχεια στα πάτρια εδάφη και στον ΑΟ Αυλωναρίου όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Επέστρεψε την περίοδο 2003-2004 σε μια δύσκολη χρονιά για το Αυλωνάρι που υποβιβάστηκε στην Β' κατηγορία παρά τα 15 γκολ που σημείωσε η ομάδα δεν μπόρεσε να σταθεί στην μεγάλη κατηγορία. Την επόμενη περίοδο 04-05 και πάλι πρώτος σκόρερ με 25 γκολ ενώ την περίοδο 05-06 το Αυλωνάρι κατακτά το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας και ο Γιάννης με 20 γκολ που σημείωσε ήταν ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας.
Από τότε και μέχρι σήμερα η ομάδα του Αυλωναρίου αποτελεί σταθερή αξία στην Α΄κατηγορία και ο Γιάννης συνεχίζει την δουλειά που ξέρει πολύ καλά. Να σκοράρει και να δίνει νίκες και βαθμούς στην πορεία του ΑΟΑ.





2006-2007 (22) γκολ
2007-2008 (21) γκολ
2008-2009 (20) γκολ 1ος σκόρερ της κατηγορίας
2009-2010 (26) γκολ 1ος σκόρερ της κατηγορίας
2010-2011 (15) γκολ
2001-2012 (11) γκολ
2012-2013 (11) γκολ
2013-2014 (3)  γκολ
Πολλά τα γκολ από τον Γιάννη Βογιατζή ο οποίος έχει συνολικά μέχρι σήμερα 456 συμμετοχές στα πρωταθλήματα της Εύβοιας κι έχει σημειώσει 347 γκολ που τον κατατάσσουν στην πρώτη τριάδα όλων των εποχών στα Ευβοϊκά γήπεδα ( οι άλλοι δυο είναι ο Διαμαντής Κουτσουφλάκης και ο Ηλίας Παπαϊωάνου).
Στην συνέχεια ρωτήσαμε τον Γιάννη να μας πει τι του έχει μείνει στην μνήμη όλα αυτά τα χρόνια. Ποιες ήταν οι καλές του αλλά και οι άσχημες εμπειρίες της καριέρας του:
Οι καλές και κακές στιγμές σε μια τόσο μακρά πορεία είναι πάρα πολλές , σίγουρα όλες έχουν τη δική τους σημασία και αφήνουν η καθεμιά το δικό της σημάδι .
Σε ομαδικό επίπεδο , στις καλύτερες θα έβαζα την κατάκτηση του κυπέλλου με το Μαρμάρι το 2001 , σε μια πορεία που συνέβαλα σημαντικά με αρκετά και κρίσιμα γκολ. Επίσης στις καλές θα έλεγα την άνοδο στην Α Κατηγορία με το Αυλωνάρι το 2006 όπου και πάλι βοήθησα όσο μπορούσα με πολλά γκολ να πετύχουμε κάτι σπουδαίο για το χωριό.
Σε ότι αφορά σε προσωπικό επίπεδο , δύο αγώνες που θα μου μείνουν αξέχαστοι ήταν με τον ΗΡΑΚΛΗ στα Ψαχνά(2001) με τη φανέλα του Μαρμαρίου , σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που έληξε 5-4 και είχα σημειώσει τρία γκολ.
Άλλο ένα παιχνίδι που θα θυμάμαι έντονα ήταν το 2010 με το Αυλωνάρι εναντίον της μετέπειτα πρωταθλήτριας Χαλκίδας όπου νικήσαμε 3-1 , είχα βάλει και τα τρία γκολ και αυτή η νίκη ήταν που συνέβαλε στην παραμονή μας τότε στην κατηγορία.
Στις κακές στιγμές ,η απώλεια της ανόδου με το Μαρμάρι στην Δ Εθνική το 2002 τις τελευταίες αγωνιστικές ,μετά από μια εξαιρετική προσπάθεια που κάναμε αλλά και ο υποβιβασμός με το Αυλωνάρι το 2004 την τελευταία αγωνιστική (διαφορά τερμάτων) έπειτα από μια εντυπωσιακή πορεία στον β γύρο που τελικά δεν στέφθηκε με επιτυχία.
Και ο Γιάννης Βογιατζής συνεχίζει αλλά λόγο επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορεί να βοηθήσει όσο θα ήθελε την ομάδα που τον ανέδειξε και έχει προσφέρει τόσα πολλά γι' αυτήν, τον ΑΟ Αυλωναρίου. Όταν όμως οι υποχρεώσεις του το επιτρέπουν βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή  στο Αυλωνάρι.
Είναι τιμή για την ομάδα να έχει στις τάξεις της τον Γ.Βογιατζή αλλά και τιμή για το Ευβοϊκό ποδόσφαιρο που το υπηρετεί ανιδιοτελώς θα μας πει ο Πρόεδρος του ΑΟ Αυλωναρίου κ Δημ. Φραγγούλης.
Αυτός είναι ο Γιάννης Βογιατζής που τίμησε και τιμά τα Ευβοϊκά γήπεδα αλλά και που τον τιμούν και τον σέβονται όλοι. Και συνεχίζει γιατί είναι αθλητής και θα προσφέρει πολλά ακόμα. Του το ευχόμαστε.
Ενα μουσικό φωτογραφικό αφιέρωμα απ το  EVIAGOAL στον Γιάννη Βογιατζή
                                          στην οικογένεια του και σε ολο το Αυλωνάρι